Tweede Kamer stemt in met samenvoeging Giessenlanden en Molenwaard

Op dinsdagmiddag 24 april heeft de Tweede Kamer ingestemd met de samenvoeging van Giessenlanden en Molenwaard per 1 januari 2019. Het wetsvoorstel werd aangenomen met een ruime meerderheid. Het wetsvoorstel wordt naar verwachting voor de zomer behandeld in de Eerste Kamer.

Na instemming van de Eerste Kamer ontstaat per 1 januari de innovatieve plattelandsgemeente Molenlanden. De gemeente heeft de ambitie om meer te willen dan de voormalige gemeenten samen. De fusie geldt als vliegwiel voor innovatie en een investering in een bestuur en organisatie die straks makkelijk kunnen inspelen op kansen en ontwikkelingen. In de nieuw te vormen gemeente blijven de diversiteit van de kernen, initiatieven uit de samenleving en innovatieve dienstverlening centraal staan. De gemeente krijgt een oppervlakte van 192 km² en telt straks ongeveer 43.500 inwoners.

Op 21 november 2018 vinden, net als in andere herindelingsgemeenten, verkiezingen plaats.