Kunstwerken Syndion fleuren trouwzaal Giessenlanden op

‘Outsider Art’

De kunstenaars van Syndion is gevraagd om hun welbekende ‘Outsider Art’ te maken rond het thema ‘Bruidsparen’. De trouwzaal van Giessenlanden kon namelijk wel een opfrisbeurt gebruiken. Elke kunstenaar heeft aan het thema zijn eigen invulling gegeven, met als resultaat een grote verscheidenheid aan ‘bruidsparen’, die zeker het bekijken waard zijn. 

Syndion verzorgt voor verstandelijk gehandicapten creatieve dagbesteding in Atelier het Tolhuis in Gorinchem.

Atelier het Tolhuis

De kunstenaars van het Atelier van Syndion in het Tolhuis aan de Molenstraat in Gorinchem maken Outsider Art. Het is pure expressie, niet belast of geremd door al te veel kennis van kunstgeschiedenis en theorie.

Het gaat om levensechte uitingen, het is wat het is, het staat niet ter discussie, het staat dicht bij de persoon, dicht bij het gevoel. Outsider Art wordt niet bedacht, maar gedaan. Niet voor niets lieten veel kunstenaars zich in het verleden inspireren door kinderen  en door mensen met een handicap. Ook hen was het te doen om het hervinden van de directheid, de spontaniteit en impulsiviteit, die zij zelf waren kwijtgeraakt. 

Werkwijze Atelier

De kunstenaars van het Atelier komen één of meerdere dagen naar het Tolhuis. Ze hebben allemaal een eigen stijl van werken en een duidelijke voorkeur voor onderwerpen, materialen of technieken. Met het Atelier wil Syndion een plek geven waar zij zich kunnen ontwikkelen. Daarom worden er lessen en workshops aangeboden op het gebied van materialen en technieken en kunstgeschiedenis. Er worden excursies of museumbezoeken georganiseerd. Er wordt individueel gewerkt, maar ook gezamenlijk vanuit thema’s.

Daarnaast wordt er gezocht naar mogelijkheden voor de kunstenaars om zich aan de buitenwereld te presenteren. 

De Bruidsparen

Met de opdracht ‘Bruidsparen’ voor deze trouwzaal van de gemeente Giessenlanden gingen de meeste kunstenaars vol enthousiasme aan de gang. Er werd inspiratie gehaald uit kunstboeken, foto’s van familie, of van internet. Er zitten ook een paar zelfportretten bij van de kunstenaars met hun idool. Elke kunstenaar heeft zijn of haar eigen draai gegeven aan deze opdracht.