Verloren of gevonden voorwerpen

Hoe werkt het? 

Gevonden voorwerp 

Heeft u een voorwerp gevonden, dan is het uw plicht om uw best te doen om het weer bij de eigenaar terug te krijgen. Als u weet wie de eigenaar is, dan kunt u dit zelf regelen. Weet u niet wie de eigenaar is? Dan kunt u het voorwerp, als het in de gemeente Giessenlanden gevonden is, melden bij de gemeente. Wettelijk gezien mag u het gevonden voorwerp in elke gemeente melden, maar het advies is om het voorwerp te melden in de gemeente waar u het voorwerp gevonden heeft.  

Verloren voorwerp 

Als u een voorwerp in de gemeente Giessenlanden verloren heeft, kunt u dit melden bij de gemeente. Misschien is het voorwerp al gevonden en kunt u het, na melding van verlies, meteen meekrijgen. Als het niet gevonden is, blijft het voorwerp als ‘verloren’ geregistreerd staan. 

Vermoedt u dat uw eigendom of gevonden voorwerp gestolen of van diefstal afkomstig is? 

Dan doet u aangifte bij de politie. U kunt uw aangifte doen via telefoonnummer 0900-8844 of via de website. Diefstal blijft tenslotte een politiezaak! 

Hoe kan ik een gevonden of verloren voorwerp melden? 

U kunt aangifte van een gevonden of verloren voorwerp op de volgende manier melden: 

Digitaal melden via de landelijke site www.verlorenofgevonden.nl. U kunt op elk tijdstip uw aangifte doen en tevens kunt u het voorwerp thuis bewaren.  

Telefonische aangifte via 0183-583838. 

Waar kan ik het gevonden voorwerp bewaren? 

U kunt ervoor kiezen het voorwerp bij de gemeente achter te laten. In dat geval heeft u geen onderhoudsverplichtingen; de gemeente draagt zorg voor het voorwerp. U verliest volgens de wet wel het recht om eigenaar te worden bij een gevonden voorwerp met een waarde onder de € 450, --. Bij een afgegeven gevonden voorwerp met een waarde boven de € 450,-- kunt u na een jaar nog wel eigenaar worden. Het is dan uw eigen verantwoordelijkheid om na de bewaartermijn contact op te nemen met de gemeente. 

Als u het voorwerp zelf bewaart, moet u wel voor het onderhoud ervan zorgen. Het voorwerp moet in dezelfde staat blijven. Als de rechtmatige eigenaar zich meldt, is deze verplicht eventuele onderhoudskosten en onkosten voor de opsporing van de eigenaar binnen een maand te vergoeden. Als de eigenaar niet op tijd betaalt dan wordt de beheerder de eigenaar.  

Waar vind ik een overzicht van de gevonden en verloren voorwerpen? 

Wij vermelden alle verloren en gevonden voorwerpen op onderstaand overzicht onderaan deze pagina. Neemt u contact met ons op als u denkt dat uw verloren voorwerp is gevonden via telefoonnummer 0183-583838. Vermeld bij uw contact altijd het volgnummer van het voorwerp. 

Wanneer wordt de vinder van het gevonden voorwerp eigenaar? 

Als na drie maanden of een jaar (afhankelijk van de waarde van het voorwerp) nog geen eigenaar van het voorwerp bekend is, wordt u automatisch eigenaar. De vinder van de gevonden zaak met een dagwaarde van € 450,-- die aan de verplichtingen voldoet, wordt na 1 jaar eigenaar. Voor vondsten met een waarde van minder dan     € 450,-- geldt dat de eigenaar na 3 maanden al zijn rechten verliest.  

Wat gebeurt er als het verloren voorwerp gevonden is? 

Als er voorwerpen op het overzicht voorkomen die veel overeenkomsten hebben met uw verloren voorwerp, dan kunt u het beste contact opnemen met de gemeente. Het is dan wel verstandig om, als dit nog niet is gebeurd, eerst via de website van www.verlorenofgevonden.nl  of telefonisch uw verloren voorwerp te melden. Hierop kunt u details aangeven die slechts bij de eigenaar van het voorwerp bekend zijn. Om misbruik te voorkomen, staan de bijzondere kenmerken van de gevonden voorwerpen namelijk niet op het overzicht vermeld. De medewerkers van de gemeente kunnen u dan vertellen waar u het voorwerp kunt ophalen.