Feiten

De Naam

De naam Hoornaar komt van Hornedamme. Hoorn en Horn duiden op een bocht in een oude weg of in een water. Lang geleden liep de rivier de Linge achter Hoogblokland en mondde uit in de Giessen. Daar werd een dam gelegd en zo ontstond een nederzetting.

Fokveedag en andere bijzondere kenmerken

Een belangrijk evenement voor Hoornaar is de jaarlijkse Fokveedag Boerenlandfeest, die wordt gehouden op de eerste zaterdag van de maand oktober. Het streekevenement wordt altijd bezocht door duizenden mensen. De bronzen stier Dirk IV (1910-1921) op het Dirk IV-plein herinnert  aan de legendarische stier, die tijdens zijn leven heel veel kwalitatief hoogstaande nakomelingen voortbracht.In de polder Lutjeswaard staat de Oudendijkse Molen, een fraaie wipwatermolen, die binnen enkele jaren wordt gerestaureerd. Aan de Voordijk naar Schelluinen treft men de Scheiwijkse Molen, ook een 'wip'. Tegenover de voormalige Herbergh "De Gouden Leeuw" (het gebouw maakt plaats voor een nieuw wooncomplex) aan de Dorpsweg stond vroeger een tweetal zogenoemde "waterschuren", die in tijden van overstroming gebruikt werden om vee te stallen. Op deze plaats vonden indertijd de concerten en andere festiviteiten plaats. Daar was in 1910 ook de eerste Fokveedag. 

Oude kronieken tonen aan dat de kerk in het jaar 642 reeds zou zijn gebouwd. Deze werd echter door de Noormannen vernield op een van hun vele tochten. In 694 is zij weer herbouwd en werd toen aan Sint Dionysius gewijd. Zij staat op een zanddonk en was bij de vele overstromingen die de Alblasserwaard teisterden een geliefd toevluchtsoord. Sint Willebrordus heeft op een van zijn reizen in deze kerk het woord gevoerd. Het dorp geniet ook bekendheid doordat één van haar pastoors behoorde tot de negentien geestelijken die in het jaar 1572 in Den Briel zijn opgehangen.

Kijk ook op: https://nl.wikipedia.org/wiki/Hoornaar_(dorp)